FC Hyena

Info

Eten

Films

De Nationale Privacy Test (Bits of Freedom)

De Nationale Privacy Test (Bits of Freedom)


Genre Komedie
Land Nederland
Taal Nederlands

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom bestaat 20 jaar en organiseert daarom een screening van ‘De Nationale Privacy Test’ van Van Kooten en De Bie, met na afloop een panelgesprek.

Deze Van Kooten en De Bie aflevering uit 1987 is recent heruitgebracht als onderdeel van de verzamel DVD “Toen blijkt nu’. De VPRO schrijft daar over: “Ook het satirische werk van het Simplisties Verbond in de late tachtiger jaren blijkt van zo'n voorspellende betekenis. De tien films in deze box behandelen onderwerpen die vandaag de dag nog actueel zijn. Wat toen begon en ver weg leek, blijkt nu nog niet ten einde of soms akelig dichtbij.”

En deze voorspellende betekenis geldt ook voor 'de Nationale Privacy Test' waar toen al op meesterlijke en hilarische wijze thema's zoals digitale data verzameling, gepersonaliseerde reclame, privacy in de openbare ruimte en gegevensverzameling door de overheid de revue passeren. Al deze thema's zijn actueler dan ooit en een dagelijkse zorg voor Bits of Freedom.

Na afloop van de screening zal de aflevering besproken worden in een panelgesprek met Karin Spaink (het geweten van het Nederlandse internet, en zat ooit in een aflevering bij Van Kooten en De Bie), Marjolein Lanzing (privacyfilosoof), en Nina Köll (mediadenker). Welke actuele aanknopingspunten kunnen we in de aflevering vinden? En hoe is de manier waarop wij naar privacy kijken in de afgelopen 30 jaar veranderd? Het belooft een mooie avond te worden, met in de eerste plaats veel dank aan Van Kooten en dDe Bie die Bits of Freedom hun zegen hebben gegeven voor de eenmalige publieke vertoning van deze aflevering.