FC Hyena

Info

Eten

Films

Dokter Zjivago (1965) ism The House of Books

Dokter Zjivago (1965) ism The House of Books


Regie David Lean
Duur 179 min
Genre Episch, romantisch, drama
Cast Geraldine Chaplin, Julie Christie, Tom Courtenay, Alec Guinness, Siobhán McKenna, Ralph Richardson, Omar Sharif, Rod Steiger, Rita Tushingham
Land Groot-Brittannië, Italië
Taal Engels, Russisch

Op 8 oktober vertonen we Dokter Zjivago (1965) met The House of Books.

Dit najaar verschijnt in Nederland en in 30 andere landen de opzienbarende debuutroman WAT WE NIET VERTELDEN van Lara Prescott. The House of Books viert dat 8 oktober in samenwerking met FC Hyena en in aanwezigheid van de auteur! Deze waanzinnige debuutroman draait om de drie vrouwen – de muze van de auteur en twee CIA-agentes – die een hoofdrol hebben gespeeld in de ontstaansgeschiedenis en bij het naar Rusland smokkelen van de Russische, in Den Haag bij drukkerij Mouton & Co. gedrukte (!), editie van Dokter Zjivago van Boris Pasternak. Tijdens deze bijzondere bijeenkomst zal de auteur geïnterviewd worden over het boek en de ontstaansgeschiedenis ervan én zal ze een inleiding geven op de film, die je aansluitend kunt bijwonen. Kortom, zet 8 oktober alvast in je agenda!

De Film

Hoewel de film volle bioscoopzalen trok waren critici bij het uitkomen zeer kritisch over Doctor Zhivago. Regisseur Lean was hierover zo gebelgd dat hij zwoer nooit meer een film te maken. Gelukkig bedacht hij zich later en maakte onder andere nog A Passage to India. Doctor Zhivago was overigens zeker geen slechte film. Sharif speelt dokter-dichter Yuri Zhivago, die ten tijde van de Russische Revolutie verwikkeld raakt in een romance met Lara (Christie). Drie uur lang weidse Russische landschappen (gefilmd in Spanje), prachtige art-direction en gepast bombastische muziek leverden vijf Oscars op.