FC Hyena

Info

Eten

Films

Lady en de Vagebond (1955)

Lady en de Vagebond (1955)


Regie Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske
Duur 76 min
Genre Animatiefilm
Cast Peggy Lee, Barbara Luddy, Larry Roberts, Verna Felton, Bill Thompson, Bill Baucom
Land VS
Taal Nederlands

Lady en de Vagebond (Engelse titel Lady and the Tramp) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1955, geproduceerd door Walt Disney. Het is de 15e grote animatiefilm van Disney.

Van iedere film is er een vertoning op zondag om 11.30 Nederlands gesproken en op woensdag om 19.00 in het Engels met Nederlandse ondertiteling.

Het verhaal van de film is gebaseerd op een kort verhaal van Ward Greene getiteld “Happy Dan, The Cynical Dog”. Joe Grant werkte dit verhaal uiteindelijk uit tot het scenario voor de film. Toen Disney besloot inderdaad een film te maken, gebaseerd op dit scenario, vroegen ze Greene om alvast een boekversie van het scenario te schrijven zodat het publiek bekend zou zijn met het verhaal.

Tijdens productie onderging het scenario nog een aantal veranderingen. Zo stond Vagebond (Tramp) eerst bekend als Homer, Rags en Bozo. Het personage tante Saar was in het oorspronkelijke scenario een stereotiepe bazige schoonmoeder. De hele film wordt gezien vanuit het perspectief van de honden, waardoor de gezichten van de menselijke personages maar zelden in beeld komen.

Het is de enige Disneyfilm waarin twee van de bijpersonages, Jock en Snuffel, de helden zijn in de climax.