FC Hyena

Info

Eten

Films

Mank

Tijden laden...
Kan gegevens niet laden. Herlaad de pagina.
 

Mank


Regie David Fincher
Duur 131 min
Genre Drama, Biografisch
Cast Gary Oldman, Amanda Seyfried, Lily Collins
Land VS
Taal Engels

Lang bleef het stil rond regisseur David Fincher - zijn laatste volledige film Gone Girl stamt alweer uit 2014 - en naar nieuw werk van de meester wordt reikhalzend uitgekeken. Het is een zeer persoonlijk project voor de regisseur aangezien het scenario werd geschreven door zijn overleden vader en hij er jaren aan gewerkt heeft (al sinds 1997!). Met deze overdaad aan Oldtimers, sigaren, palmbomen en bovendien een geweldige cast (Gary Oldman, Amanda Seyfried, Tom Burke) zijn alle ingrediënten er in ieder geval dat MANK een van de grote hits van dit najaar zal worden!

VPRO Cinema (★★★★) 'Oldman speelt Mank met veel energie en humor'
The Guardian (★★★★★) 'Prachtig geschoten, oprechte film'
de Volkskrant (★★★★) 'Loopt over van liefde voor het medium film'

Het Hollywood van de jaren dertig wordt opnieuw geëvalueerd door de ogen van de vernietigende sociale criticus en alcoholische scenarioschrijver Herman J. Mankiewicz, terwijl hij zich haast om het scenario van Citizen Kane voor Orson Welles af te maken.

De scenarioschrijver - die de bijnaam 'Mank' droeg - was de zoon van Joods-Duitse immigranten en na talloze baantjes in de New Yorkse journalistieke vertrok hij in 1926 naar Hollywood. Aldaar werd hij beroemd met scenario's voor onder meer klassiekers als Wizard of Oz (1939) en The Pride of the Yankees (1942). De voor deze film zwaarlijvige en altijd veelzijdige Gary Oldman (The Dark Night) kreeg de hoofdrol toegewezen.

Een groot deel van de film zoomt in op de ruzie tussen Mank en regisseur Orson Welles. Welles werd in 1938 beroemd door de radio-uitzending van War of the Worlds, dat zó realistisch was dat de uitzending paniek veroorzaakten in Amerika. Door dit succes kreeg hij een filmcontract aangeboden door een groot productiebedrijf, waarmee hij later ook Citizens Kane maakte. De mannen hadden constant ruzie over het schrijfproces en de productie van de uiteindelijk Oscar-winnende film Citizen Kane.