FC Hyena

Info

Eten

Films

FC Hyena - Mhozh-still003_foto-edwindonders

Spotlight: Fronto-temporale Dementie

Michel en de handen op zijn huid

Michel en de handen op zijn huid


Regie Irma Wijsman
Duur tba
Genre Documentaire
Cast Michel van Dousselaere, Merel van den Beld, Sam Lemmens, Valesca Plett, Willem Veenboer
Land Nederland
Taal Nederlands gesproken

FTD Filmfestival

Mid september vindt in Amsterdam het 14e Internationale congress over Fronto-temporale Dementie (FTD) plaats. Centraal staat de hersenziekte FTD, na Alzheimer de meest voorkomende ziekte die dementie veroorzaakt. Het treft met name relatief jonge mensen, in de leeftijd tussen de 40 en 70 jaar. Bruce Willis is ook getroffen door FTD, en hij heeft de ziekte bij het grote publiek op de kaart gezet.

Het FTD Filmfestival biedt een selectie films en documentaires over FTD. Het zijn films voor en door patiënten, familie en hun mantelzorgers. Met inleidingen en nagesprekken door medische experts, hulpverleners en betrokkenen.

MICHEL EN DE HANDEN OP ZIJN HUID

In 2014 werd bij acteur en regisseur Michel van Dousselaere een zeldzame vorm van progressieve afasie geconstateerd, een hersenaandoening waardoor zijn spraakvermogen stilaan verdween en waardoor hij fysiek aftakelde.

De documentaire Michel en de handen op zijn huid gaat over vier bijzondere, jonge mensen en de impact die het langdurig verzorgen van Michel op hun jonge leven heeft gehad. Liefkozend noemen zij hem Mister D, de Prins uit Gent of Doesje. Zorg verlenen op jonge leeftijd heeft hen verrijkt. Een bijzondere ervaring die zij koesteren. Andersom gaf hun aanwezigheid de mogelijkheid om voor Michel zorg op maat te organiseren, op een manier die bij hem paste.

De documentaire is een persoonlijk verslag van de reis die Irma samen met Merel, Sam, Valesca en Willem maakte met als einddoel het uitstrooien van Michel’s as in de bergen van Noord-Spanje. Tijdens de autorit naar Spanje en een pittige bergwandeling voeren ze gesprekken, waarin naar voren komt hoe sterk en kwetsbaar Michel was in de laatste jaren van zijn leven. En hoe je op een andere manier kan omgaan met een ziek persoon. Wat betekent het om iemand in zijn waarde te laten tijdens een hartverscheurend ziekteproces? En hoe heeft de route die zij aflegden, geleid tot de band die Irma en de jonge mensen tot op de dag van vandaag diep verbindt?

In deze tijd waarin de zorg enorm onder druk staat en we de menselijke maat lijken te
verliezen, laat deze documentaire een ander geluid horen. Een geluid van liefde en vriend-schap, over wederkerigheid tussen jong en oud. Over leven en dood en afscheid nemen.