FC Hyena

Info

Eten

Films

PUSH (met Verdedig Noord)

PUSH (met Verdedig Noord)


Regie Fredrik Gertten
Duur 92 min
Genre Documentaire
Land Zweden
Taal Engels, Spaans, Italiaans, Duits, Koreaans
Voertaal nagesprek Nederlands

Wereldwijd dreigt het wonen in grote steden onbetaalbaar te worden. Hoe kon het universele mensenrecht op huisvesting zo in het gedrang komen? De IDFA hit-documentaire PUSH verkent de wereld van huisjesmelkers, speculanten en durfkapitalisten.

Voor deze eenmalige vertoning gaan we in gesprek met schrijver en rapper Massih Hutak (28) die al jaren kritische columns schrijft in Het Parool over gentrificatie in Amsterdam-Noord. Daarnaast maakte hij ook muziek en video’s over dit thema. Zijn persoonlijke verhaal in combinatie met zijn onderzoek in o.a. Brooklyn, Berlijn, Londen en Los Angeles vormen de basis van zijn theaterlezing Verdedig Noord. Samen met zijn goede vrienden vormt hij de gelijknamige beweging die in opstand komt tegen de uitverkoop van zijn stadsdeel. www.verdedignoord.nl

Massih nodigt voor deze gelegenheid naast leden van zijn eigen groep Verdedig Noord ook nog een aantal andere bijzondere gasten uit om na de film met de zaal in gesprek te gaan over de situatie bij ons in Noord en eigenlijk in heel Amsterdam.”

In veel grote steden is gentrificatie een fataal fenomeen: een voormalige rotwijk wordt een topbuurt, waarna de oorspronkelijke bewoners geleidelijk worden verdreven door stijgende woningprijzen. Zijn het alleen de nieuwe, rijke bewoners die de prijzen opdrijven of is er meer aan de hand? Filmmaker Fredrik Gertten (Bananas!, Bikes vs Cars) volgt huisvestingsgezant voor de VN Leilani Farha in haar onderzoek naar de mistige wereld van durfkapitalisten, speculanten en huisjesmelkers. Ze bezoekt grote steden in Groot-Brittannië, Spanje, Chili en Zuid-Korea om te zien hoe zulke uiteenlopende plekken kampen met bijna identieke problemen: van huurders die hun huur verdriedubbeld zien tot miljoenenvilla’s – of hele woonwijken – die bewust leegstaan. Stenen zijn de nieuwe valuta, en grote steden zijn speeltuinen voor de rijken, aldus een van de geïnterviewden. Valt de ‘vastgoedmaffia’ nog terug te dringen? Toegewijde stadsbewoners op verschillende continenten wijzen erop dat een stadscentrum meer is dan alleen een toplocatie. Ze strijden voor betere regelgeving in de hoop het tij te keren; misschien is alleen een duw in de juiste richting nodig.

Beeld: Ilja Meefout