FC Hyena

Info

Eten

Films

Vrankrix en het Amst€rdamse rijk

Tijden laden...
Kan gegevens niet laden. Herlaad de pagina.
 

Vrankrix en het Amst€rdamse rijk


Regie Annegriet Wietsma
Duur 94 min
Genre Documentaire
Land Nederland
Taal Nederlands

Meer en meer wordt de Amsterdamse binnenstad omgetoverd tot één grote geldmachine. Héél de binnenstad? Nee, een klein stadsdorpje blijft moedig weerstand bieden.

Net als andere aantrekkelijke Europese steden wordt ook Amsterdam in toenemende mate geregeerd door projectontwikkelaars en de toeristenindustrie. In Vrankrix en het Amst€rdamse rijk duikt de regisseur in de anarchistische, activistische undergroundscene in de binnenstad van Amsterdam: het bolwerk Vrankrijk. Op de bovenverdiepingen wonen 19 bewoners en op de begane grond is er een radicaal-politiek ontmoetingscentrum voor activisten uit West-Europa. Hiphop, punk, queer, de vluchtelingenproblematiek, do-it-yourself, solidariteit, anarcho’s, deeleconomie, veganisme, globalisme, alles komt samen in deze kleine microkosmos.

Deze ontmoetingsplek, die hier nog als een van de weinige laatste bastions stand houdt, vormt een schril contrast met de rest van de stad: buren die verdwijnen, drommen toeristen, vijfsterrenhotels, luxeappartementen, het duurdere winkelsegment. Het ‘dorpje van barbaren’ raakt steeds geïsoleerder in hun gevecht tegen de buitenwereld.

De strip Asterix en de Romeinse Lusthof is de inspiratiebron voor Vrankrix en het Amst€rdamse rijk: het kleine Gallische dorpje dat ingesloten dreigt te raken door Romeinse hoogbouw met hotels, thermen, speelpaleizen en toeristen.