FC Hyena

Info

Eten

Films

Tieten & Schieten

Speciale vertoningen in april en mei

Pief! Paf! Poef! Rattataaaa! Pwew-pwew!

Vuurwapengeweld doet het lekker op beeld. Het geeft het verhaal een flinke dramatische zwieper, en is stiekem soms best sexy. Geen wonder dat het zo vaak te zien is in films. Het begon al met het afvuren van een pistool richting de kijker aan het einde van The Great Train Robbery in 1903, en is nog steeds ongekend populair.

Het meeste schiet-en knalwerk staat op het conto van mannelijke hoofdrolspelers, maar nog sexier is het natuurlijk als de wapens gehanteerd worden door een vrouw. Een hele knappe, sexy vrouw dan natuurlijk - liefst met een fikse bos hout voor de deur.

Het leverde in de jaren tachtig en negentig een hele hausse aan titels op, onder de wat wonderlijke noemer tieten & schieten (helicopters/bandieten). Doorgaans films van bedenkelijke kwaliteit, maar zeker niet allemaal.

Is dit subgenre geheel gericht op de basale behoeftes van de heteroseksuele mannelijke kijker, of valt er ook voor andere kijkers wat te genieten? In de reeks Tieten & Schieten onderzoekt FC Hyena de aantrekkingskracht van de triggerhappy vrouw.

We laten ons de tieten niet afpakken, en brengen een ode aan actie-godmothers zoals Coffy, Barbarella en Ellen Ripley uit Alien.

We trappen de reeks af op 17 april (20.15h) met de beruchte ruimte-striptease uit Roger Vadim’s Barbarella (1968), met daarvoor een inleiding over "girls and guns" door feminist en filmkenner Hedwig van Driel.

Vertoningsdata:

Barbarella (17 april) / Coffy (24 april/20 mei) / Alien (26 april) / Lara Croft Tombraider: The Cradle of Life (1 mei/29 mei) / Revenge (8 mei/30 mei) / Atomic Blonde (15 mei/19 juni) / Tank Girl (22 mei) / Furiosa (voorpremière 22 mei )

Films in deze special

Schieten Tieten Barb Lo Res1